1. Weet hoe je moet handelen als er brand is.
Zorg dat je weet hoe te handelen in geval van een accu brand: verlaat de locatie en bel 112. Let op: blijf uit de buurt van een accu als deze vlam vat.
2. Blijf in de buurt als je de fietsaccu oplaadt.
De grootste kans op problemen met fietsaccu’s is tijdens het laden en een uur erna. Denk aan warmteontwikkeling en oververhitting met risico op brand. Blijf tijdens het laden in de buurt en zorg voor vrije ruimte rondom de te laden accu. Een bak met (speel)zand in de buurt is aan te raden. Mocht het mis gaan, bedek dan bij brand de accu met zand. Laad accu’s nooit onbewaakt ‘s nachts op!
3. Pas op met niet originele en/of refurbished fietsaccu’s
Een niet originele fietsaccu kan anders reageren op systeem en laders. Dit heeft een hoger risico op beschadigingen en brand. Een refurbished fietsaccu is goedkoop maar heeft extra risico doordat het een product is waar veel kennis voor nodig is. Het is niet te zien of de fietsaccu goed of slecht is gereviseerd.
4. Pas op met beschadigde fietsaccu’s
Laat risico fietsaccu’s (gevallen, vochtschade) nooit slingeren in huis of de garage. Deze accu’s hebben de grootste kans spontaan te ontbranden. Leg ze in een bewaarkast zodat de lucht vanzelf opraakt en de brand stopt. Een metalen kist met zand kan ook voldoen als bewaarkast.
5. Maak een fietsaccu niet zomaar open
Na opening is een fietsaccu vaak niet meer waterdicht en de behuizing kan beschadigd raken. Verder kan er ook een ontlading ontstaan met alle gevolgen van dien.
6. Controleer de fietsaccu als deze gevallen is
Is de fiets of de accu gevallen? Laat de accu altijd met een accutester controleren. Ga hiervoor naar een specialist. Valschade is niet altijd zichtbaar maar de kans en dus het gevaar is altijd aanwezig!
7. Hoe vervoer je een beschadigde fietsaccu?
Met een instabiele fietsaccu is het niet verstandig om deze zonder voorzorgsmaatregelen in de auto mee te nemen, ze kunnen ontbranden. Het beste leg je ze in een accusafe, indien niet aanwezig in een afgesloten bak met zand.
8. Wat doe je met je fietsaccu als je je e-bike voor langere tijd niet gebruikt?
Zet de elektrische fiets niet met een volle accu lading weg. Een lading van rond de 30% is het veiligst en belast de accu minimaal. Bewaar de accu liefst (los)rond kamertemperatuur.
9. Investeer in een rook en/of brandmelder
Bewaar alle fietsaccu’s in een ruimte met een rook en/of brandmelder.
10. Wees op de hoogte van de regelgeving van je verzekeraar.
Een veilige opslag wordt steeds belangrijker en verzekeraars zullen daarom ook steeds meer eisen stellen. Zorg dat je op de hoogte bent van de regelgeving en wat je verzekeraar van je vraagt. Wordt niet het slachtoffer van de kleine lettertjes na een incident!
Lees ook: Hoe onderhoud ik mijn fietsaccu?
Het bericht 10 tips | Hoe ga je veilig om met je fietsaccu? verscheen eerst op Elektrischefietsen.com.