Quantcast
Channel: Elektrischefietsen.com
Viewing all articles
Browse latest Browse all 910

De 10 meest gestelde vragen over e-bikes

$
0
0

Vaak roepen technische hoogstandjes, zoals de e-bike, onduidelijkheden op. Kunnen wij jou voorzien van een steuntje in de rug? Hieronder beantwoorden wij 10 veel gestelde vragen over e-bikes. Misschien staat die van jou er bij!

1. Hoe werkt een e-bike?

Een elektrische fiets geeft je bij iedere trapbeweging een extra zetje waardoor het fietsen makkelijker, lichter en comfortabeler wordt. Je krijgt als het ware een duwtje in de rug. De motor van je e-bike wordt geactiveerd op het moment dat je begint te trappen. Bij de meeste elektrische fietsen moet mee getrapt worden.

2. Wat is de actieradius van mijn fiets?

De power output van een elektrische fiets geeft in Wattuur aan hoeveel de maximale energie is die beschikbaar is voor de e-bike. Kortgezegd betekent de actieradius hoeveel kilometer je op een (volle) accu kunt rijden, zonder tussendoor op te laden. Houd er wel rekening mee dat de actieradius beïnvloed wordt door externe factoren, zoals je gewicht, het weer, de weg en het totale gewicht van je fiets. Hierdoor is het lastig om de exacte actieradius te benoemen.

3. Maakt een e-bike geluid?

Je e-bike maakt geluid, maar dit is geen vervelend of hard geluid. Het zal je fietsbeleving zeker niet beïnvloeden. De ene motor wordt als stiller ervaren als de andere, maar dat verschilt ook nog eens per persoon.

4. Kan ik een diefstalverzekering afsluiten voor mijn e-bike?

Mede vanwege de hoge waarde van een e-bike raden wij je aan om een diefstalverzekering af te sluiten. Een gestolen e-bike is qua aanschafwaarde niet altijd zomaar te vervangen en e-bikes zijn populair bij fietsendieven. Het is dus geen overbodige luxe om een (diefstal)verzekering af te sluiten voor je e-bike. Dit werkt net als bij een gewone fiets: voor een elektrische fiets worden geen speciale regels gehanteerd. Bekijk de verschillende fietsverzekeringen.

5. Hoe lang duurt het om mijn batterij op te laden?

Gemiddeld duurt het zo’n 4 a 5 uur om de batterij van je e-bike volledig op te laden. Dit is natuurlijk wel afhankelijk van de capaciteit van de accu: een zwaardere accu duurt langer om op te laden.

6. Hoe hard mag ik rijden op een e-bike?

Volgens de Nederlandse wetgeving is het toegestaan om maximaal 25 km/uur te rijden op een fiets met trapondersteuning.

7. Hoe laad ik de batterij op?

Je kunt de batterij opladen met de meegeleverde adapter. Deze is vergelijkbaar met een oplader voor een mobiele telefoon.

8. Heb ik een kenteken nodig voor mijn e-bike?

Nee, je hebt geen kenteken nodig voor normale e-bikes. Tegenwoordig zijn veel snelle e-bikes te vinden in het straatbeeld, de zogenaamde Speed Pedelecs. Deze kunnen snelheden tot 45 km/uur halen. Voor deze fietsen is wel een kenteken vereist.

9. Kan ik mijn eigen snelheid bepalen?

Via de bediening van je e-bike kun je zelf gemakkelijk de mate van ondersteuning (en dus ook je snelheid) bepalen. Bij sommige e-bikes kun je letterlijk een gekozen snelheid instellen, zodat je de hele rit even snel rijdt. Handig, als je samen met iemand rijdt!

10. Kan ik ook op mijn e-bike fietsen wanneer de batterij niet is opgeladen?

Ja, dat kan. Zonder ondersteuning van de motor kan je de fiets als een normale fiets gebruiken. Houd er wel rekening mee dat de fiets zwaarder zal trappen dan normaal.

Het bericht De 10 meest gestelde vragen over e-bikes verscheen eerst op Elektrischefietsen.com.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 910