DImage may be NSFW.
Clik here to view.e toenemende populariteit van de elektrische fiets betekent dat het milieu in ijltempo te maken krijgt met een nieuwe afvalstroom. Jaarlijks komen er zo’n 200.000 lege accu’s op de markt, waar een structurele oplossing voor moet komen.
Om te voorkomen dat de afgedankte fietsbatterijen op de vuilnisbelt terecht komen of elders worden gedumpt, gaan producenten en importeurs van e-fietsen (verenigd binnen de RAI Vereniging) en de Stichting Batterijen samenwerken om de accu’s in te zamelen en te recyclen.
„Het probleem wordt groter en groter. Inmiddels telt Nederland zo’n 1,2 miljoen elektrische fietsen en gemiddeld heeft zo’n rijwiel om de paar jaar een nieuwe accu nodig. Dat betekent dus dat we structureel met een nieuwe afvalstroom te maken krijgen”, zegt Robert Rozenberg van de Stibat.
Inzameltonnen
„Het gaat om enorme aantallen en het is dus zaak dat we daar een goede en sluitende oplossing voor arrangeren. We hebben nu afgesproken dat bij rijwielzaken grote inzameltonnen komen te staan waarin consumenten hun oude accu’s kunnen dumpen. Daarmee voldoen de handelaren gelijk aan hun wettelijke verplichting om de oude fietsbatterijen in te nemen”, meent de zegsman.
Rozenberg: „Wij zorgen ervoor dat de ingeleverde accu’s goed worden verwerkt. Halen ze op gezette tijden op en zorgen dat ze een tweede leven krijgen. We nemen daarbij de verantwoordelijkheid voor de accu over en dragen ook zorg voor de rapportage aan het ministerie van Infrastructuur en Milieu. We hebben gekozen voor één inzamelsysteem om te voorkomen dat iedereen zelf het wiel gaat uitvinden. Nu is het voor iedereen helder, dat afgedankte accu’s gewoon kosteloos bij de vakhandel ingeleverd kunnen worden.”
Fietsaccu’s zijn zeer kostbaar en vertegenwoordigen ongeveer een vierde van de kosten van het rijwiel. Normaal gesproken kost een accu tussen de 350 en 600 euro, afhankelijk van de afstand die er op afgelegd kan worden.
Rozenberg: „De inzameling is ook noodzakelijk omdat met een nieuw soort accu gereden wordt. De nikkel-metaal hydride-accu, waarvoor je een soort statiegeld kreeg als je die inleverde, is vervangen door de compactere lithium-ion-accu. Die zijn als ze op zijn niets meer waard. Een ondernemer moet daar drie euro per kilo voor betalen als ze worden opgehaald. Het is echt afval, en daar hangt een prijskaartje aan.”
Bron: Telegraaf.nl
Image may be NSFW.Clik here to view.