Quantcast
Channel: Elektrischefietsen.com
Viewing all articles
Browse latest Browse all 910

Met de opgevoerde elektrische fiets naar werk

$
0
0

Het opvoeren van de e-bike is populair onder het woon-werk verkeer. Woon je binnen 20 kilometer van je werk dan kun je prima op de fiets naar je werk. Je bent dan lekker buiten en bespaart daarnaast een hoop kosten op brandstof of kaartjes voor het ov. Ideaal! Alleen wil men eigenlijk niet bezweet en uitgeput aankomen op werk… De oplossing? Juist, een opgevoerde elektrische fiets of een Speed Pedelec.

Met de fiets naar werk

Dichtbij – Is uw werk binnen 10 kilometer van je huis dan kun je op ongeveer elke fiets binnen een half uur op het werk zijn. Met een wat minder sportieve fiets is het nog aardig doortrappen en zul je in het begin toch echt bezweet aankomen. Doe je ditzelfde traject op een e-bike dan ben je net wat sneller en zul je minder of niet bezweet aankomen. Lekker buiten, geen last van files en bovendien hoef je geen benzine meer te tanken wat je weer geld bespaart!

Ver weg – Woon je binnen 20 kilometer dan is dat precies de grens waar veel mensen de drempel te hoog vinden om te gaan fietsen. Deze afstand vergt wat conditie en doorzettingsvermogen op een gewone fiets. Afhankelijk van het traject kost het ook meer tijd dan met de auto of het ov. Wanneer je 20-30 kilometer op een e-bike gaat afleggen is het nog steeds een mooi tochtje welke je binnen een uur kunt doen.

Waarom een opgevoerde elektrische fiets?

In de praktijk voelt 25 km/u rijden op een woon-werk traject aan alsof je maar een fractie sneller bent dan op je gewone fiets. Mensen die gewend zijn om op een sportieve fiets of racefiets te rijden zullen het zelfs als langzaam ervaren. Met een opgevoerde elektrische fiets is het goed mogelijk om zonder al teveel inspanning 30 km/u te rijden. Boven de 30 km/u zul je zelf meer input moeten leveren maar in de meeste omstandigheden kunt je nog vrij ontspannen tussen de 30-35 km/u rijden. Het grote voordeel is dan dat je toch lekker doorfietst en veel minder bezweet of moe aankomt op je werk ten opzichte van je gewone fiets. Op een Speed Pedelec was je er waarschijnlijk nog wat sneller en met nog wat minder zweet.

Speed Pedelec of je elektrische fiets opvoeren?

Wie zijn reistijd toch liever wat verkort kan ervoor kiezen om een gewone elektrische fiets op te voeren of een Speed Pedelec te kopen. Wat is nu eigenlijk het verschil? Veel Speed Pedelecs leveren een vermogen van 350 watt (goedkopere modellen) tot wel 800 watt (de meest exotische modellen) en deze mogen ondersteuning bieden tot 45 km/u. Een gewone e-bike mag maar 250 watt leveren en mag maar ondersteuning bieden tot 25 km/u. Dat vermogen kunt je niet zomaar uitbreiden, maar tot waar de ondersteuning stopt is bij veel e-bikes door middel van een software aanpassing op te hogen (zie de video hieronder).

Verschil e-bike motor (Watt)

Door de weerstand van het fietsen en de rijwind/helling heb je vermogen nodig om een bepaalde snelheid te kunnen behalen. Het totale vermogen is de trapkracht van de rijder plus het vermogen van de e-bike motor. Het vermogen van de motor wordt aangeduid met Watt. Doordat een Speed Pedelec 350 Watt of meer levert zul je met een Speed Pedelec altijd minder kracht hoeven te leveren om een hoge snelheid te behalen. Met een opgevoerde elektrische fiets is het aandeel van de motor altijd 250 Watt. Je zult dus zelf het nodige vermogen erbij moeten trappen om aan die hogere snelheid te komen.

Capaciteit van de fietsaccu

De fabrieksopgave van de actieradius gaat normaliter uit van de situatie waarbij de rijder zelf ook een deel van het vermogen levert. Hoe minder input de rijder geeft, hoe meer er van de motor moet komen. Wanneer je ook nog eens harder gaat rijden zal dus ook de actieradius afnemen. Bent je van plan om sneller te gaan rijden dan is het wellicht verstandig om een fiets met grote accucapaciteit (>500) te kiezen. Net als in de auto “zuipt” de motor meer bij hard rijden.

Mag je een elektrische fiets opvoeren?

Het opvoeren van een e-bike is net als het opvoeren van een snorfiets of brommer illegaal. Bij een ongeluk kun je aansprakelijk worden gesteld en ben je niet verzekerd. Ook de techniek van de gewone e-bike krijgt het zwaarder te verduren en indien een onderdeel het begeeft kan de leverancier een garantie weigeren omdat de elektrische fiets niet gebruikt is zoals bedoeld. Er hangen dus nogal wat risico’s vast aan het opvoeren van een gewone elektrische fiets. Wil je liever geen risico lopen dan kun je het beste kiezen voor een Speed Pedelec. De techniek van de Speed Pedelec is gemaakt voor hogere snelheden dus zal een langer levensduur hebben. Gaat er toch iets kapot? Dan kunt je een beroep doen op je garantie en met de verplichte WA verzekering ben je tevens goed verzekerd.

Sportieve e-bikes (25 km/u)

Brinckers le mans

Gazelle C8

cube touring hybrid pro 500

Speed Pedelecs (45 km/u)

gazelle speed dames
Stromer ST1 600Wh sport

 

Het bericht Met de opgevoerde elektrische fiets naar werk verscheen eerst op Elektrischefietsen.com.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 910